JEDZENIE

 

 PANNA COTTA

Znalezione obrazy dla zapytania PANNA COTTA

 

SKŁADNIKI

PANNA COTTA

  • mleczko kokosowe – 1 puszka
  • cytryna – 1 szt.
  • laska wanilii – 1 szt.
  • żelatyna – 1,5 łyżki
  • syrop klonowy – 125 ml
  • sól – 1 szczypta

 

COULIS MALINOWE

    • maliny – 2 garście
    • syrop klonowy – 1 łyżka
    • sok z cytryny

 

  • SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Żelatynę zalewamy odrobiną ciepłej wody. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i samą laskę. Następnie dodajemy skórkę otartą z całej cytryny, syrop klonowy i sól. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu. Gdy zacznie się gotować, wyciągamy laskę wanilii i dodajemy żelatynę. Masę pozostawiamy na około 10 minut. Po tym czasie przelewamy masę do przygotowanych foremek przez drobne sitko. Gdy masa ostygnie, wkładamy desery do lodówki. Gdy masa się zetnie, wyciągamy panna cottę z lodówki. Do dużej miski wlewamy wrzątek, zanurzamy delikatnie foremki z deserem, uważając, by woda nie dostała się do środka. Następnie przykrywamy foremkę talerzem i energicznie odwracamy. Do garnka wsypujemy maliny, dodajemy odrobinę soku z cytryny i syrop klonowy. Całość miksujemy, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu. Coulis przecieramy przez sito i odstawiamy do wystudzenia. Panna cottę podajemy z coulis malinowym.

 

 

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl